امیر قلعهنویی و 10 موردی که نباید فراموش شود!
خبرگزاری تماشاگر - لیست جامع انتظارات از سرمربی تیم ملی:
- کد خبر: 266668
- 1402/12/02
- بازدید:
- 1488
به گزارش "ورزش سه"، عملکرد تیم ملی ایران در جام ملت های آسیا مورد نقدهای فراوان و متفاوتی قرار گرفت و البته تردیدی وجود ندارد با غلبه بر ژاپن ترسناک و مدعی، نمایش این دوره بازیکنان و کادر فنی نکات مثبت قابل توجهی نیز به همراه داشته است.
امیر قلعهنویی ، سرمربی باتجربه تیم ملی ایران، شب گذشته و در مصاحبه ای طولانی تلاش کرد به ابهامات و سوالات مختلف پاسخ دهد و البته همین برنامه نیز بازخوردهایی متفاوتی داشت. به نظر می رسد این سرمربی باتجربه حداقل تا جام جهانی بعدی روی نیمکت تیم ملی ایران قرار خواهد داشت و افکار عمومی انتظاراتی واضح و قابل حصول برای این دوره سه ساله از امیر قلعهنویی دارد.
یک- امیر قلعهنویی شب گذشته علیرغم تمجید از رفتار و جایگاه مهدی طارمی و سردار آزمون، چند نوبت به انتقاد از ستاره های اروپایی فوتبال ایران پرداخته و نشان داد بر خلاف برخی ادوار، جایگاه بازیکنان بزرگ غیرقابل دسترس نیست. در گذشته نزدیکان تیم ملی به خوبی شاهد دودستگی در رختکن بودند و این حتی در تیم محبوب دهه 70 نیز وجود داشت. به یاد بیاورید یک مصاحبه دراگان اسکوچیچ با نشریه کروات چه عواقبی برای او داشت، اما امیر قلعهنویی به راحتی و چندین بار به انتقاد از عملکرد بازیکنان مهم تیم ملی پرداخت و این یکی از نکات مثبتی است که البته باید در "عمل و واقعیت، نه صرفا مصاحبه" استمرار پیدا کند. حتی در دوره فعلی نیز نگرانی تسلط و قدرتنماییی "باند قویتر" در تیم ملی وجود دارد، اما با حضور قلعهنویی، امید به بهبود این روند و تغییر در شرایط موجود بیشتر شده است.
دو- از همان آغاز دوران حضور امیر قلعهنویی روی نیمکت تیم ملی، هم افکار عمومی خواهان بروز تغییراتی در ترکیب بود و هم خود این سرمربی همیشه به این رویه معتقد بوده است. البته او مدعی شد برنامهاش آغاز پروژه جوانگرایی از پایان جام ملت های آسیا و به نظر حالا نوبت شروع این روند رسیده است. ترکیب تیم ملی ایران (بازیکنان حاضر در زمین) در سال های اخیر در اغلب تورنمنت های بزرگ در بین تیم های مسن بوده و در قلب خط دفاعی، مدافعان کناری، هافبک دفاعی و چند پست دیگر، به وضوح نیاز به حضور بازیکنان جدید حس می شود. حدود سه سال تا جام جهانی باقی مانده و این بهترین فرصت برای تغییرات تدریجی در بدنه تیم ملی است.
سه- هواداران فوتبال در ایران ورای ادعای فوتبال هجومی یا تلاش برای هدایت افکار عمومی مبنی بر تغییرات سبک بازی نسبت به ادوار قبل، خواهان تنوع تاکتیکی بیشتری در عمل در سبک بازی تیم ملی هستند. تقریبا مشخص بود برنامه بازی ایران برای دیدار با قطر به خصوص در دقایق پایانی چندان مناسب نیست و نمی توان همه چیز را به اتفاقات و شانس در فوتبال ربط داد. علیرغم چند نمایش خوب در این تورنمنت به خصوص بازی با ژاپن (شاید یکی از بهترین عملکردهای تاریخ فوتبال ایران)، افکار امیر قلعهنویی گاهی اوقات قابل پیش بینی بوده و این سرمربی باتجربه برای سال های بعدی ماموریت خود روی نیمکت تیم ملی، نیازمند تنوع و تغییرات تاکتیکی جدی
تری نسبت به این دوره است.
چهار- مصاحبه های امیر قلعهنویی در سال های اخیر و به خصوص در نشست های خبری تورنمنت، به هیچ عنوان مورد پسند افکار عمومی فوتبال نبود و انتقادات زیادی را برانگیخت. هیج توجیهی به پرداختن به ولو ناعدالتی (به زعم ژنرال) در سال 2007 در نشست خبری یک بازی در جام ملت ها وجود ندارد و همه به روشنی از امیر قلعهنویی تقاضا دارند این رویه را تغییر دهد. ژوزه مورینیو معتقد است یک مسابقه فوتبال از کنفرانس خبری پیش از بازی آغاز می شود و در ماه های اخیر قلعهنویی از این حیث کارنامه چندان خوبی نداشته است. اصرار به تسویه حساب در مورد گذشته، تاکید مکرر روی چند آمار و دفاع گاهی چشم بسته از عملکرد تیم و درگیری لفظی و کلامی با رسانه و تلویزیون و خبرنگار، از جمله مواردی است که دیگر نباید از سوی سرمربی تیم ملی تکرار شود.
پنج- واکنش امیر قلعهنویی به بی انضباطی احمد نوراللهی پیش از تورنمنت تقریبا مقبول تمامی افکار هواداران فوتبال بود و کمتر کسی از این حیث به او ایرادی گرفت. اما بی تردید جای این هافبک ارزشمند در ترکیب تیم ملی در جام ملت ها خالی بود و همین عملکرد اخیر او در لیگ امارات نشان داده نوراللهی چقدر بازیکن ارزشمندی است. به نظر بهتر است دوران جدایی این هافبک دوست داشتنی از تیم ملی تمام شود و همانگونه که برخورد امیر قلعهنویی با نوراللهی مورد پسند همه بود، حالا نیز انتظار می رود با کمی مماشات و آرامش، شرایط بازگشت این بازیکن به تیم ملی فراهم شود. در موارد بعدی نیز هواداران فوتبال انتظار مشابهی از امیر قلعهنویی دارند؛ برخورد جدی و سختگیرانه برای برقراری انضباط و در ادامه مماشات و گذشت در راستای نیل به اهداف و منافع ملی، البته در مورد همه بازیکنان، نه فقط احمد نوراللهی.
شش- به نظر نوبت خداحافظی توام با احترام و تکریم چند بازیکن بزرگ و قدیمی تیم ملی فرا رسیده و نباید چند نفری تحت هر شرایطی در لیست نهایی هر تورنمنتی باشند. بازیکنان بالای 31 یا 32 سال، در جام جهانی بعدی موقعیت چندانی برای قرار گرفتن در ترکیب ثابت ندارند و حتی در مورد بازیکنان در مرز 30 سالگی نیز باید دقت و سخت گیری بیشتری صورت بگیرد. اگر نه فقط در کلام و واقعا در عمل نیز هدف امیر قلعهنویی ساخت نیرویی جوان و پرانرژی برای جام جهانی 2026 است، هواداران فوتبال خواهان این هستند که چند بازیکن ( که تقریبا نامشان نیز معلوم است)، با احترام به سمت درب خروجی هدایت شوند. اگر قرار فقط به دعوت از بازیکنانی باشد که امتحان خود را بارها پس داده اند، ذهنیت جامعه فوتبال به یک امیر قلعهنویی ریسک پذیر و با برنامه بلندمدت، تغییر پیدا خواهد کرد.
هفت- تقویت کادر فنی، یکی دیگر از انتظارات جدی و مهم افکار عمومی از امیر قلعهنویی است. خود او نیز شب گذشته اعلام کرد کادر فنی تیم ملی نیازمند تقویت است و احتمال دارد حتی در آینده اسامی جدیدی مانند افشین قطبی نیز به این گروه اضافه شوند. شاید ساختن یک کادر خلوت و با بهرهوری بیشتر و کارآیی مناسب، بهتر از جمع کردن تعداد زیادی از افراد ولو باسابقه در رختکن تیم ملی باشد. البته امیر قلعهنویی در سه دهه مربیگری خود ثابت کرده علاقه زیادی به استفاده از حداکثر نیروی انسانی ممکن در کادر فنی خود دارد، اما شاید اضافه شدن یک نام بزرگ و موثر در عمل، بتواند به جای چند نفر حاضر در کادر فعلی تیم ملی نقش آفرینی کند و بی تردید در آینده شاهد تاثیرات مثبت اهمیت دادن به "کیفیت به جای کمیت" خواهیم بود.
هشت- تلاش برای شرکت و حضور در بازی های دوستانه بزرگ و جدی، نه فقط تلاش برای اقناع افکار عمومی در مورد تصمیمات گذشته .
امیر قلعهنویی در هفته های اخیر بارها از اهمیت حضور در تورنمنت کافا یا قطر گفته و تاکید داشته تیم های حاضر نیز در جام ملت ها نتایج خوبی گرفته اند. اساسا خواهان تغییر این روحیه کمی توام با انتقام جویی در ادبیات و البته تصمیمات کلان سرمربی تیم ملی هستیم. تلاش و مبارزه با تمامی ارکان فوتبال برای فراهم شدن بازی مقابل تیم های بزرگ، از خواسته های مهم هواداران فوتبال در ایران طی سه سال آینده است، نه فقط مسابقه با تیم هایی که امیدوار باشیم در آینده خوب نتیجه بگیرند تا ادعا کنیم در گذشته تصمیمات درستی اتخاذ کرده ایم.
نُه- کنار گذاشتن ادبیات تهاجمی و گاهی لجبازی در دفاع از عملکرد تیم ملی . این گروه در جام ملت های این دوره عملکرد بدی نداشت و برتری مقابل ژاپن پرستاره و مدعی باعث شد تیم ملی ایران و کادر فنی نمره قبولی بگیرند. اما اصرار و تاکید همه جانبه به دفاع از عملکرد تیم مثلا در بازی با سوریه یا اواخر دیدار با قطر، چیزی به کیفیت و البته اعتبار کادر فنی اضافه نخواهد کرد. پذیرش اشتباهات بازی برابر قطر، محبوبیت امیر قلعهنویی در بین افکار عمومی را افزایش داده و در آینده نیز حمایت عمومی بیشتری را برای تیم ملی به همراه خواهد داشت. دریافت چند گل مشابه در تورنمنت، ضعف بارز و محسوس قلب خط دفاعی و مواردی از این دست، اشتباهاتی است که باید در آینده مرتغع شود و نمی توان موفقیت را به دانش فنی ربط داد و ناکامی را به اتفاقات.
ده- در مجموع ارائه رفتاری در سطح سرمربی یک تیم ملی مدعی در آسیا، باور به بروز تغییرات دائمی در افکار و بدنه تیم ملی و نه فقط در بند آمار و ارقام بودن و تلاش برای اقناع ذهن هواداران، فراموشی مطلق گذشته و کنار گذاشتن اختلافات با رسانه و هر شخصی، به روز بودن واقعی و نه فقط محصور بودن در کلمات و البته برخوردهای انضباطی و رفتاری نرمال و قرار نگرفتن در مسیر قدرتنمایی، خواسته هواداران فوتبال از سرمربی تیم ملی است. امیر قلعهنویی برای کسب موفقیت های بزرگ و ماندگاری در فوتبال ایران، باید نقشی همانند یک پدر را برای تیم ملی بازی کند.
شتاب توسعه در فوتبال آسیا افزایش یافته و امیر قلعهنویی باید خیلی زود یک برنامه جامع و متقن در مورد این دوره تقریبا سه ساله، به هواداران فوتبال ارائه دهد.
آریا فاطمیمقدم